מצפה רמון
מצפה רמון היא מועצה מקומית במחוז הדרום בישראל. שוכנת במרכז הר הנגב על שפת מכתש רמון, כ-80 ק"מ דרומית לבאר שבע וכ-150 ק"מ צפונית לאילת. תחום השיפוט שלה הוא 64,500 דונם. היא הוקמה בשנת 1956, כמחנה עבודה לפועלים, שסללו את הדרך לאילת שהפך ליישוב קבע. מצפה רמון הוכרזה כמועצה מקומית בשנת 1964.
גאוגרפיה ואקלים
חלקו המזרחי של מכתש רמון נכלל בתחום השיפוט של המועצה. תחום זה הוא מובלעת בתוך שטחי המועצה האזורית רמת נגב. רק כ-3,500 דונם מתוך 64,500 דונם שבתחום השיפוט של המועצה מיועדים למגורים, תיירות ותעשייה. האקלים במצפה רמון הוא מדברי, אך הודות לגובהה הרב של העיירה, כ-850 מטר, מזג האוויר בקיץ חם אך לא מעיק במיוחד. החורף במצפה רמון קר מאוד ואחת לכמה שנים אף יורד שלג (לאחרונה בינואר 2008, נכון ל-2011). כמות הגשם השנתית הממוצעת היא כ-80 מ"מ.
היסטוריה
בשנת 1951 הוקם במקום מחנה עובדים לפועלים שעסקו בסלילת כביש 40 לאילת. ב-26 במאי 1956 הגיעו המתיישבים הראשונים למקום שהוקם כיישוב קואפריטיבי של עובדי מפעל לניצול מחצבים ממכתש רמון]. לאחר כשנה פורק הקואפרטיב, תוך שהמוסדות המיישבים לקחו עליהם את חובותיו, ומצפה רמון הייתה לעיירה. בשנותיו הראשונות הובאו ליישוב מים במכליות והיו בעיות באספקת החשמל והמים ובפינוי האשפה. בנוסף לעבודה במכתש בכריית חרסית וגבס, התושבים התפרנסו מעבודות בנייה במקום וממסחר (בין השאר עם הנוסעים בדרך לאילת) ושירותים. לאחר חמש שנים התגוררו במקום 370 תושבים ובהם 160 ילדים, רובם ותיקים בישראל. באותה תקופה נבנו במקום 180 יחידות דיור במטרה לקלוט עולים חדשים. בראשית שנות ה-60 של המאה ה-20 הגיעו ליישוב עולים חדשים מצפון אפריקה ומרומניה, וב-1972 התגוררו בו כ-1,400 תושבים בכ-300 משקי בית. היישוב ספג מהלומה כלכלית עם סיום סלילת כביש הערבה ומעבר התנועה לאילת לכביש זה.
לאחר חתימת הסכם השלום עם מצרים תוכננה העברת הבסיסים הצבאיים מסיני ופתחת רפיח למצפה רמון. לצורך כך הוקמו שכונות חדשות צמודות קרקע למאות אנשי קבע. בעקבות מבצע שלום הגליל השתנו פני הדברים ורוב אנשי הקבע נשלחו צפונה, אולם בסיס חיל האוויר איתם שפונה מסיני והוקם בקרבת מקום כבסיס חיל האוויר רמון הביא להגדלת האוכלוסייה ביישוב. בשנת 1988 מנתה מצפה רמון כ-3,000 תושבים.
החל בשנת 1990, עם קליטת העלייה מחבר העמים, המשיך היישוב להתרחב.
אוכלוסייה
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) נכון לדצמבר 2011, מתגוררים במצפה רמון 4,915 תושבים. האוכלוסייה גדלה בקצב גידול שנתי של 2.1%. לפי נתוני הלמ"ס נכון לדצמבר 2010, המועצה המקומית מדורגת 5 מתוך 10, בדירוג החברתי-כלכלי. אחוז הזכאים לתעודת בגרות מבין תלמידי כיתות י"ב בשנת התש"ע (2009-2010) היה 63.8%. השכר החודשי הממוצע של שכיר במשך שנת 2009 היה 5,324 ש"ח (ממוצע ארצי: 7,070 ש"ח).
חינוך ותרבות
במצפה רמון נמצא מצפה הכוכבים על שם וייז שהוא הגדול בארץ (הטלסקופ הממוקם בו בעל קוטר של מטר אחד). הוא שייך לאוניברסיטת ת"א שמיקמה אותו שם בגלל מספר הימים הבהירים הרבים בשנה באזור (כ-250). ביישוב נמצאים גם בית ספר שדה הר הנגב ופנימייה בשם חברת הנוער מצפה רמון.
ליישוב יש מקומון, "כביש ארבעים – מגזין התרבות של מצפה רמון והסביבה". הוא ירחון בנושאי חברה, איכות סביבה, תרבות וקהילה, וסוקר את המתרחש באזור הנגב. הירחון יוצא לאור מאז שנת 2001. מיכל רומי היא המייסדת, העורכת והמוציאה לאור של הירחון. כמו כן ביישוב פועלות שלוש תנועות נוער המהוות מרכזי פעילות לנוער ביישוב: קן (סניף) של תנועת הנוער העובד והלומד, סניף בני עקיבא (לבנות), ותנועת נוער מקומית לבנים דתיים בשם "סיירת אגוז".
בשנת תשנ"ב הוקמה ישיבה תיכונית מצפה רמון. באדר שנת תש"ס עברה ישיבת ההסדר/גבוהה ישיבת מדברה כעדן מדימונה למצפה רמון. ישיבות אלו נחשבות לישיבות מובילות בציבור הדתי לאומי. כמו כן, במקום ישנו בית ספר יסודי תורני סביבתי בהנהלת הרב יונתן קרעי.
תיירות
מצפה רמון שוכנת על שפתו של מכתש רמון – המכתש הטבעי הגדול ביותר בעולם. הנוף הנשקף ממנה הפך אותה למרכז תיירות וחוויה מדברית. ביישוב שוכן מרכז המבקרים על-שם אילן רמון, הצופה אל מכתש רמון. במרכז הנמצא בשיפוצים מאז שנת 2010 ועד סוף שנת 2012, פועלים מרכז הדרכה וגן זואולוגי מדברי קטן בשם "חי רמון", שבו תצוגה של כ-40 מיני בעלי-חיים מדבריים קטנים ובהם נחשים, לטאות, מכרסמים, קיפודים, דרבנים, עקרבים ועוד. מרכז המבקרים מפעיל גם את חניון בארות במכתש רמון ואת הגן הגאולוגי והגן הארכיאולוגי. ביישוב נמצאת חוות האלפקות, המגדלת למות ואלפקות והיא מהגדולות מסוגה בעולם. בשנים האחרונות התיישבו ביישוב אמנים מרחבי הארץ ובהם להקת המחול "אדמה".
התפתחות ענף התיירות ביישוב הביאה לפתיחת צימרים רבים, ומספר בתי הארכה ובתי מלון, שהידועים בהם הם מלונות ישרוטל ישרוטל פונדק רמון ומלון בראשית. פונדק רמון הוקם בשני בתי מגורים מאורכים רגילים במרכזו של היישוב אשר חוברו זה לזה בקומת המסד ולצידם הוקמו חדר אוכל ובריכת שחייה, ואילו מלון בראשית שנחנך בשנת 2012 צופה אל מכתש רמון ומציע חדרים יוקרתיים. עוד שוכן ליד היישוב בית ספר שדה הר הנגב. בשנת 2011 נפתח במצפה רמון מרכז מטיילים ובית הארחה על ידי שליח חב"ד, הרב צבי סלונים, המתפעל גם בית חב"ד במרכז העיר. ייחודיותו של המבנה הוא בכך שהוא העתק חיצוני מדויק לבית מרכז חב"ד העולמי – 770 שבניו יורק.